Brigitte de Bruin

Wie ben ik?
Graag stel ik me aan u voor. Ik ben Brigitte de Bruin. Sinds enkele jaren woon ik in Giessen, samen met Michel en onze twee kinderen. Naast mijn baan bij de overheid ben ik parttime fotograaf. Dit is nu nog goed te combineren, maar ik hoop me in de toekomst helemaal te kunnen focussen op de fotografie.

Waarom heb ik gekozen voor afscheidsfotografie?
Na mijn fotografie opleiding aan de school voor fotografie in Breda ben ik me gaan oriënteren op specialisaties. Ik ben begonnen met familieshoots, bruiloften en bedrijfsreportages. Dit is leuk werk en zal ik zeker blijven doen, maar ik miste iets. Ik ben gaan uitzoeken wat me echt raakt als fotograaf. Al snel kwam ik bij mijn examenopdracht “ga niet terug naar het verleden” uit. Dat thema heb ik vormgegeven door onder andere een overlevende te portretteren in concentratiekamp Westerbork. Het resultaat is een emotioneel geladen serie zonder drama. Deze serie gaf mij de inspiratie die ik miste in mijn fotografie.

Het verband met mijn eigen levensverhaal is evident. In 1986 is mijn broer Maicel vrij onverwachts overleden. Maicel was negen jaar jong, ik zes. Helaas weet ik vrijwel niets meer van de uitvaart van mijn broer. Als ik foto’s had gehad van zijn uitvaart, had dat me zeker geholpen in mijn rouwproces. Nu is het alsof het verhaal niet compleet is. Zo kwam ik op het idee dat ik mensen zou willen helpen door hen een tastbare herinnering te bieden van het afscheid van hun dierbare. Met andere woorden, ik besloot dat ik afscheidsfotograaf wilde worden.

Afscheidsfotografie is een vak apart. Je hebt te maken met rouwende nabestaanden, dat vergt empathie en veel tact van de fotograaf. Een extra uitdaging is dat er nog een taboe heerst rondom het fotografen van een uitvaart. Een uitvaart, dat fotografeer je toch niet! Waarom niet? We leggen alles in ons leven vast, dus daar horen ook de laatste momenten bij. Vanzelfsprekend, vind ik.

Omdat ik voor 100% kwaliteit, ben ik in opleiding gegaan bij Boukje Canaan Afscheidsfotograaf. De opleiding tot bekwaam afscheidsfotograaf is veelzijdig. Niet alleen fototechniek en het werkproces van voorbereiding tot eindproduct komen aan de orde. Omgaan met verlies, gemis en rouw zijn eveneens onderdeel van de opleiding. Zo ook communicatievaardigheden en bedrijfsvoering.

Wat fotografeer ik?
Als afscheidsfotograaf fotografeer ik wat u wenst tijdens de laatste levensfase. Meest gebruikelijk is de dienst en de begrafenis/crematie. Maar u kunt mij bijvoorbeeld ook inhuren voor het vastleggen van de opbaring, het rouwbezoek, het beschilderen of versieren van de kist, het afscheid nemen en het sluiten van de kist.

Hoe ga ik te werk?
Liefst heb ik tijdens de voorbereiding van de uitvaart een gesprek met de opdrachtgever en eventueel naasten. Als we elkaar hebben gezien en gesproken voor de uitvaart, geeft dat rust en vertrouwen. Ook kunnen we de wensen bespreken en kijken wat er allemaal mogelijk is. Soms vinden families het lastig met mij in gesprek te gaan; zij hebben immers al zoveel aan hun hoofd. Dat is geen probleem. Dan overleg ik met de uitvaartondernemer wat de wensen zijn. Hoe dan ook zorg ik voor een prachtige tastbare herinnering. Ik ben niet onzichtbaar maar wel onopvallend aanwezig.

Liefs Brigitte